wtorek, 07 września 2010 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 a bezrobocie rosnie.
Autor: baca666 (---.elomza.pl)
Data:   08-03-10 23:29

Jeszcze pare miesięcy rządów prezydentów w Łomży,a co drugi będzie bezrobotny.

jarek

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: a bezrobocie rosnie.
Autor: nie dotyczy (---.adsl.inetia.pl)
Data:   09-03-10 05:27

Dopóki lokalne podatki będą na tak wysokim poziomie jak są to nic się nie zmieni. Dziwię się, że nikt nie porusza tej sprawy a przecież niedawno radni podnieśli "haracz" i cisza.
Czy jakiś kandydat na prezydenta miasta poruszy kwestię podatków lokalnych w swoim programie wyborczym? Czemu podatki w tak małym mieście są prawie takie same jak w Warszawie?

Autor: waser35 (80.240.166.---)
Data:   09-03-10 08:00

Czemu podatki w tak małym mieście są prawie takie same jak w Warszawie?;żeby tłusta zaday prominentów z wyższych sfer miały co PAKUSZAĆ.pozdrawiam

Autor: kobiecyinstynkt (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   09-03-10 08:17

Czekaliśmy na cud premiera, więc się objawił.

Życie to nie bajka.

Autor: anty hazbarowy wojwnik (---.cpe.net.cable.rogers.com)
Data:   09-03-10 08:27

Biskup Willimson: Zachód sfabrykuje nowy 9-11
http://www.bibula.com

Biskup Richard Williamson na swoim blogu internetowym zacytował odpowiedź jakiej udzielił swojemu przyjacielowi na zadane pytanie “Co robić w obecnej sytuacji?”

Biskup Williamson odpowiada, że “Jeśli chodzi o kryzys gospodarczy, to jest to dopiero początek i ojcowie rodzin muszą zabiegać o podstawowe przetrwanie dla swoich rodzin. Mówię, że na pewno dojdzie do głodu, i dodam jeszcze, że do przelewu krwi na przedmieściach miast. Ludzie Zachodu i ich politycy są do tego stopnia oddaleni od rzeczywistości, że tylko niszczycielska trzecia wojna światowa mogłaby ich przywieść z powrotem. Wojna wydawać się im będzie jedynym możliwym wyjściem z nierozwiązywalnych problemów ekonomicznych. Ryzyko kolejnego 11 września mogącego rozpocząć wojnę, jest już fabrykowane.”

W swym blogu biskup Williamson pisze również o katastrofie w Kościele, którą był Sobór Watykański II. “Wraz z Soborem Watykańskim II, który spowodował rozkład wiary i mózgów, oficjalny Kościół przestał walczyć z herezją”.

“Nowa era męczenników jest przed nami” – pisze bp Williamson. Dodał on, że “Dzisiejszy Kościół katolicki rozpaczliwie potrzebuje tak poważnych przyjaciół, jakich ma wrogów”. Tej powagi sytuacji “nie można udowodnić zwykłymi słowami, lecz tylko krwią”.

“Drodzy przyjaciele” – konkluduje biskup Williamson – “módlcie się na różańcu, sadźcie ziemniaki w swoich ogrodach i uczcie swoje dzieci o męczennikach Wczesnego Chrześcijaństwa.”

Biskup Richard Williamson z Bractwa św. Piusa X stał się obiektem nagonki żydowskich i filosemickich grup po tym, jak w listopadzie ubiegłego roku w udzielonym szwedzkiej telewizji wywiadzie wyraził opinię o wykorzystaniu tzw. komór gazowych w niemieckich obozach koncentracyjnych, oraz nie zgodził się z oficjalną liczbą “6 milionów” ofiar żydowskich, uważając ją za wielokrotnie zawyżoną. Opinia ta, dotycząca stricte historycznej kwestii, której dyskusja publiczna jest zabroniona, wykorzystana została do ataków na Kościół katolicki, Bractwo, a szczególnie bp. Williamsona.

Biskup Williamson we wcześniejszej swojej wypowiedzi zakwestionował oficjaną wersję wydarzeń 11 września 2001 roku, obwiniając rząd amerykański o wykreowanie tych wydarzeń.

Stop klamliwej hasbarze ! http://www.bibula.com lub http://judeopolonia.wordpress.com przeciw waga na koszerne kontakty i wybiorcza Michnika

Autor: wpm (---.dip.t-dialin.net)
Data:   09-03-10 09:34

Trzeba pracowac a nie tylko myslec niebieskich migdalach,i o Irlandi,doo pracy lenie.

Autor: no nie (---.lom.netster.pl)
Data:   09-03-10 09:42

Zgadza się trzeba pracować,tylko gdzie i na jakich warunkach?

Roboty w Łomży w brud tylko Łomżanie nieroby i lenie co?,tak sądzisz?
Napiszesz że dla chcącego jest praca,jest ale na jakich warunkach?za jałomużnę i na"czarno"
Czyżbyś był pracodawcą u którego nikt nie chce pracować ,że nazywasz ludzi leniami?

Autor: Lesny dziadek (---.elomza.pl)
Data:   09-03-10 10:16

Dajcie spokoj z praca wybory to jest temat nr 1.
Przez najblizsze miesiace o tym sie bedzie mowilo a nie zawracolo glowe jakas proca.
Bez pracy tez mozna zyc a nie tylko praca praca ludzie dajcie odpoczac.

Dziad

Data:   09-03-10 10:21

Zgadza się Lesny dziadku bez pracy też można życ i to całkiem nieżle ,weżmy na ten przykład naszych uchodzców .
Tylko co maja powiedzieć te 6000 bezrobotnych Łomżyniaków...)

Autor: kacz (---.adsl.szeptel.net.pl)
Data:   09-03-10 10:38

Ludzie! Dawno skończyły się czasy dla legatów, nierobów, darmozjadów.
Zamiast pier... i narzekać wziąć się za robotę. Nie chcą was przyjąć do jakiejś firmy, nie muszą. Zorganizuj sobie pracę sam. Ciekawe z czego żyjecie. Skąd w tak niewdzięcznym kraju sytuacja, że pojazdy nie mieszczą się na drogach.

Autor: panidomu (---.lomza.mm.pl)
Data:   09-03-10 11:10

kacz
połowa z tych aut to ,,trupy,, kupione za parę złotych

Co robi w Łomży Urząd Pracy ? Prezydent ? Starosta? w tym temacie - nic!!!

przekwalifikowują pracowników ze spalonego JBB,
chociaż od początku było wiadomo,że zakład w szybkim tempie zostanie odbudowany /NOT/

Piszą głupie programy , które nic nie daja uczestnikom szkolen tylko zysk tym co je organizuja, marnują w ten sposób pieniądze unijne, które mozna lepiej wykorzystać.

Czy ktoś robił jakieś badania na temat skuteczności tych szkoleń ?

DiDi

Autor: bigi2004 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   09-03-10 11:43

nikt nie zrobil tak samo jak nikt nie zrobil na temat skutecznosci urzedow w szczegolnosci pracy;/ to paranoja zeby takie zusy i up w normalnym kraju mialy racje bytu. pokolenie prl umrze wtedy moze cos sie zmieni

bigi2004

Data:   09-03-10 13:07

Autor: kacz (---.adsl.szeptel.net.pl)
Data: 09-03-10 10:38

Ludzie! Dawno skończyły się czasy dla legatów, nierobów, darmozjadów.
Zamiast pier... i narzekać wziąć się za robotę. Nie chcą was przyjąć do jakiejś firmy, nie muszą. Zorganizuj sobie pracę sam. Ciekawe z czego żyjecie. Skąd w tak niewdzięcznym kraju sytuacja, że pojazdy nie mieszczą się na drogach.

Jak pięknie opisałes uchodzców nic dodać ,nic ująć.................
no moze i część Polaków tylko oni do kur.y nędzy maja dużo niższe przywileje od uchodzców i ich akurat" na bryczki" nie stać.A ty masz pracę to trzym się jej i pracuj,pracuj jakiś głupi musi robić żeby ktoś nierobil.Nie widzisz że to wina POLITYKI a nie twoja,moja czy tych ludzi!!!

Data:   09-03-10 13:24

Zdenerwowany?i masz racje ja też i tyśiące podobnych zapewne również,nie po to ludzie zapier...li tyle lat żeby teraz panstwo Polskie się na nich wypieło,że teraz żyją gorzej niż uchodzcy!!!tym bardziej ze każdy widzi jaka jest sytuacja na rynku pracy,no dobrze niech ci bedzie niech bezrobotni ida pracowac na czarno ,niech dorabiaja różnej maśći wyzyskiwaczy o to ci chodzi ,przecież już tak się dzieje ,nawet na czarno nie ma opcji żeby wszyscy dostali pracę,choć połowa ,nie mówię o tych nie zarejestrowanych bezrobotnych,nie mówię o tych którzy uciekli z Polski ,więc proszę przestań bo to co się obecnie dzieje to jest jeden wielki "SYF"

Autor: moebius (---.cdma.centertel.pl)
Data:   09-03-10 17:05

no nie...
a mi sie tutaj podoba. I sytuacja z pracą, z możliwościami.
Wspomnij inflację, wspomnij kartki, wspomnij puste pólki w sklepach...
Żal Ci tego? chcesz powrotu do tamtych lat?
Jak jesteś leń i chcesz tylko leżeć w domu - trudno.
Ale nie narzekaj, że jest źle...

Autor: djalban (---.elomza.pl)
Data:   09-03-10 19:28

Ogólnie ciekawa jest sytuacja w Łomżyńskich zakładach pracy. Bo fakt, jest praca dla tych co chcą(zaraz mnie zjedzą) ale za JAŁMUŻNĘ. Weźmy taki Pepees czy Browar. Na 1 pracownika fizycznego przypada 3,4 umysłowych. ***** chore!!! Biurokracja niesamowita. I tak jest wszędzie. I nie mówcie było się uczyć bo to w dupe nie lezie. W normalnym kraju nawet pracownicy fizyczni z zawodem, a tym bardziej z dużym doświadczeniem, zarabiają godnie a nie tyle żeby tylko starczyło do następnego. A na wakacje piechotką do Jednaczewa.... bo nawet na benzynę szkoda ( mercedesem też nie jeżdzę)

Data:   09-03-10 19:47

Do; moebius
Bardzo dobrze że ci się podoba ,chciałbym żeby innym również się podobało ,a nie w "większości"wybrańcom i pracodawcom,chociaż i ci nie mają lekko....)

Co wy o mnie wiecie,co wy wiecie o innych bezrobotnych ze możecie obrażać mnie i ich że są leniami,macie pracę,bardzo dobrze ,zycze wam jak najlepiej tylko przypomnijcie sobie swoje slowa jak juz będziecie bezrobotnymi.
Uważasz mnie za lenia ,nic o mnie nie wiedząc ,nie wiesz z jakich powodów nie moge pracowac ,wiec człowieku nie pouczaj mnie,bo ja cięzko pracowałem zreszta jak wiekszośc uczciwych ludzi, i miałem tego pecha ze juz nigdy nie bede normalnie funkcjonował ,nie wspominając o jakieś pracy!
I wiesz co kiedys nie narzekałem ,mialem dobrze platna prace,miałem wszystko ,a teraz gdy niestety przytrafilo mi sie nieszczęście to panstwo Polske 'SRA'jalomużne za która nawet lekow nie wykupisz,wiec mi nie ******* jaki to zemnie LEŃ.!!!

Data:   09-03-10 20:12

Czy wy naprawde uwazacie że te 6000 bezrobotnych to są lenie ?
Bo ja uwazam ze napewno nie,i wiecie co jeszcze uważam ze ci którzy tak uważaja sa albo pracodawcami ktorym brakuje pracowników inaczej niewolników,albo sa elita politycną ktora stara sie swoje nie udolności obarczyc lenistwem innych ,a tak naprawdę to sami sa najwiekszymi leniami!!!

Data:   09-03-10 20:51

Ekscelencje-czekam tylko dnia jak ci wszyscy ludzie wyjdą na ulicę i podziękują WAM za wszystko!!!a to tylko kwestia czasu...)

Autor: djalban (---.elomza.pl)
Data:   09-03-10 21:11

W żadnym razie nie uważam wszystkich bezrobotnych za leni. Mam nadzieję że się źle nie zrozumieliśmy.
no nie
spokojnie :) Po co się denerwować. Warto by było żeby wypowiadający się na ten temat tak jak ty przedstawiali swoją aktualną sytuację w związku z pracą typu zatrudnienie bądź nie, poszukiwanie i jego dotychczasowe wyniki itd. Można by było dojść do jakichś wniosków.
Ja sam nie powinienem się wypowiadać bo jeszcze nie pracuję-uczę się. Ale widzę jak moi rodzice od 20 lat zasuwają za bezcen dla chorych zakładów i gigantycznej polskiej biurokracji. A być może i ja niedługo będę się rozglądał po rodzimych ofertach pracy.

Według propagandy w mediach trzeba się cieszyć. W Polsce wzrost gospodarczy bodajże z 3%, wzrost płac ( ktoś coś dostał ??), wzrost sprzedaży towarów ( ciekawe kto i za co kupuje, znowu na kredyt ? ) i w ogóle stajemy się drugim Dubajem (chyba k*** w zadłużeniu). W sumie biorąc pod uwagę dawno sprzedane złoża gazu w łupkach to jesteśmy potentatem gazowym :)

Data:   09-03-10 21:32

Za każdym razem jak czytam komentarze o prowadzeniu firmy/przedsiębiorstwa, czy też o tym, co rząd powinien, miasto/włodarze zrobić, a czego nie, to się uśmiecham - ale z żalu.
Z nudów też zaczynam pisać na tym forum...

/djalban:
zarówno pepees jak i browar to firmy prywatne (w dowolnym słowa tego znaczeniu, bo spółka giełdowa to też spółka prywatna, tylko o tzw. akcjonariacie rozproszonym).
W każdej takiej spółce (inaczej niż w przedsiębiorstwach państwowych - weź tutaj sobie za przykład PEKAES) priorytetem jest zysk firmy, rentowność, itd. I jeżeli struktura zatrudnienia (ładnie brzmi, co?) wygląda tak, jak wygląda - to znaczy, że właściciele, działając poprzez Zarząd spółki, a ten przez Prezesa - tak prowadzi firmę.

I NIC CI DO TEGO.

Bo tak samo idź do sklepu spożywczego i powiedz właścicielowi, że ten nie zatrudnia na etacie księgowego, bhp-owca, magazyniera, logistyka itd... Bo przecież powinien (żeby zmniejszyć bezrobocie), nieprawdaż?

Jeżeli taka jest strategia działania firmy, to tak będzie ona działała, bo to przynosi jej (firmie), zyski.

Jeżeli (są takie firmy w Polsce), firma działa w sektorze usług - tworzy coś z niczego (firma doradcza, konsultingowa) - ma duże przychody, ale relatywnie niskie koszta. Jej rentowność wynosi np. 70%. I co powiesz? że wyzyskuje pracowników? Czy Wy (zarówno djalban, jak i "no nie") w ogóle potraficie zrozumieć to, co ja staram się Wam przekazać? Czy tylko potraficie krzyczeć o niesprawiedliwości?
Jeżeli Wam sie nie podoba, to spójrzcie za wschodnią granicę - kierunek Białoruś. Tam znajdziecie to, o czym marzycie.
Gospodarkę centralnie sterowaną, inflację (ukrytą), pracę dla "każdego".

Dyskutujemy czy też rzucamy mięsem wyborczym?

ps. Djalban - sorry, doczytałem, że jeszcze się uczysz... proponuję: studia ekonomiczne (najlepiej SGH - dziennie), potem podyplomówka (zaocznie - bo w tygodniu będziesz pracował), zdobądź doświadczenie (tak ze 3 do 5 lat) w 2-3 dużych korporacjach (najlepiej amerykańska), a potem zrób sobie MBA-CEMBA.

jak tak zrobisz - pogadamy. Ciekaw jestem do jakich wtedy wniosków dojdziesz...

Data:   09-03-10 21:36

sorry - zamiast:
właściciele, działając poprzez Zarząd spółki, a ten przez Prezesa -

powinno być:
właściciele, działając poprzez "Radę Nadzorczą" spółki, a ten przez Prezesa ...

widać jaki jestem niedouczony...

Autor: kama1 (80.240.166.---)
Data:   10-03-10 13:29

Od kilku lat, rządzi w tym regionie, i Łomży ,,PO", zbliżają się kolejne wybory, polecam głosowanie dalej za namową ,,ciemnej arystokracji'', a na pewno będzie żyło się lepiej, tyle że tym, co już i tak mają dobrze.

Autor: rady (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data:   10-03-10 14:07

oj kama kama tylko bez tandetnej prowokacji

Poseł Kołakowski z PO?
Przewodniczący Rady Grzymała z PO?
8 Radnych z PO?
Biskup z PO?
Lokalni biznesmeni z PO?
Prezydenci miasta z PO?

od kilku lat w regionie rządzi PO?

Chyba głupich szukasz...sorry a co mam na PIS głosować?

JAK NIE MASZ MERYTORYCZNYCH ARGUMNETÓW TO NIE PISZ
TUTAJ NAPRAWDĘ NIE MA (P) OSŁÓW :)

Autor: gondoljerzy (---.adsl.szeptel.net.pl)
Data:   10-03-10 16:08

moebius napisał:

>no nie...
>a mi sie tutaj podoba. I sytuacja z pracą, z możliwościami.
>Wspomnij inflację, wspomnij kartki, wspomnij puste pólki w sklepach...
>Żal Ci tego? chcesz powrotu do tamtych lat?
>Jak jesteś leń i chcesz tylko leżeć w domu - trudno.
>Ale nie narzekaj, że jest źle...

Najwyraźniej masz bardzo dobrą pracę (lub stan konta) skoro tak Ci się podoba aktualna sytuacja. Nie przeszkadza Ci że podatki mamy jedne z wyższych i nadal rosną , że płacimy całkiem niezłe składki ZUS i g...o z tego mamy dziś, i pewnie jeszcze większe G...O w przyszłości. Nie interesuje Cię gąszcz przepisów, pozwoleń, koncesji, służb itp ograniczających przedsiębiorców.
Taka mętna woda może się podobać, ale tylko Grubym Rybom. Małym rybom w mętnej wodzie żyje się kiepsko.
Więc mądry człowieku po studiach, podyplomówkach i ze stażem w korporacjach, powinienes wiedzieć że w narzekaniach na to jak jest źle nie chodzi o ,,Komuno Wróć !", tylko o to że mogło by być 10 razy lepiej. A nie jest.

róbmy swoje

Data:   10-03-10 19:19

:).
Cze, Gondoljerzy.
A co mam płakać? Usiąść i narzekać, jak jest źle? Że nikt mi nie daje jeść?
Jaja sobie robisz chyba... Za...pie...am ostro całe dni i nie mam lekko.
Jak już tak jest źle, to podaj mi przykład wzrostu podatków (najbardziej jestem ciekaw tego "wzrostu"), i ile wg Ciebie wynoszą składki ZUS.
Aaaaa, i jeszcze podaj przykład (wystarczy trzech-czterech) tych nieszczęsnych ograniczeń dla przedsiębiorców?
Bo wszystko co czytam tutaj, to tylko kłapanie bez poważnych przykładów.
A mówienie, że mogło byc 10 razy lepiej? odpowiadam - to idź zrób cos sam. Pomagaj w jakiejś fundacji, rób wolontariat, CHODŹ na wybory...
Udzielaj się społecznie. Jasne, że moglo być lepiej. Ale samo nic się nie zrobi.

Autor: gondoljerzy (---.adsl.szeptel.net.pl)
Data:   11-03-10 14:37

Moebius. Czy ja piszę żeby siadać i płakać? Nie! Ale daleki jestem od optymizmu i zadowolenia z sytuacji w moim kraju. Przykłady wzrostu podatków? Akcyzy na paliwa ostatnio w górę. Akcyza na alkohol i papierosy w górę. Kwota wolna, stawki i progi dochodowego, o dziwo na korzyść podatników. Jednak dzień wolności podatkowej niewiele się zmienia - połowa czerwca, podobnie było gdzieś dziesięć lat wstecz. Ulga podatkowa na dzieci wprowadzona kilka lat temu z roku na rok coraz niższa.
Niektóre podatki niby nie rosną, ale dokonywane zmiany prawne powodują faktyczny wzrost obciążeń. Przykład - zmiana w opodatkowaniu akcyzowym energii elektrycznej, która wymusiła zwiększenie liczby płatników (komplikacja i koszta) i rozliczenia licznikowe lub szacunkowe nie związane z płatnościami za energię (wcześniejsze wpływy do budżetu). To wszystko oczywiście zgodnie z zaleceniami Mumii Europejskiej.
Przykłady utrudnień dla przedsiębiorców? Popatrz sobie np w przepisy związane ze zdobywaniem uprawnień dla firm przewozowych i kierowców ciężarówek oraz koszty z tym związane. W ostatnich latach wzrosło to wielokrotnie. Popatrz na przepisy związane z wprowadzeniem lutowania bezołowiowego w elektronice, na koszty dla przedsiębiorców z tym związane i na skutki dla konsumentów (dużo większa awaryjność wyrobów). Albo ostatnie wymuszenie na przedsiębiorcach zatrudnienia strażaków (lub osób odpowiednio przeszkolonych). To mi się przypomina ,,z marszu", a takich kwiatków na pewno jest dużo więcej.
Stawki ZUS nie wynoszą ,,wg mnie" tylko są ustalone odgórnie. Każdy zainteresowany może je sobie wygooglać. Tu sie przypomina kolejne ,,ułatwienie" dla przedsiębiorców - ZUS trzeba płacić bez względu na przychody czy zyski firmy. Przedsiębiorcy zatrudnieni na etacie i jednocześnie prowadzący działalność płacą podwójną składkę zdrowotną. Że niby co? Więcej chorują?
Co do udzielania się społecznego to przepraszam. My tu mówimy o gospodarce, czy o wolontariacie?

róbmy swoje

Autor: Bolesław79 (---.internetia.net.pl)
Data:   23-03-10 15:07

Nie dziwię się, że młodzi nie widzą tu przyszłości. Jak będzie kolejna władza taka sama to też wyjadę. Gdzie tu pracę znaleźć. Mój kolega już na studiach w Warszawie znalazł za kasę jakiej w Łomży by im po studiach nie dostał nawet jakby wogóle znalazł jakąś pracę.

Bolesław

Autor: jankes (---.hsd1.il.comcast.net)
Data:   23-03-10 15:50

Placze za utopijna komuna gdzie wszyscy mieli prace i dostatne zycie i tak nie maja sensu.
Nie jest inaczej na calym swiecie- ceny praktycznie wszystkiego wymykaja ze z zasiegu zwyklych obywateli, szczegolnie ludzi mlodych.
Zarobki stoja w miejscu a ceny sa przynajmniej 10x w porownaniu z np. dwudziestoma laty wstecz.

I co, magicznie jakis polityk ma to zmienic? Prezydent miasta czy kraju?
Naiwne oczekiwania bez szans na jakakolwiek realizacje.

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
to czego pragnę to świat bez granic."
Chocolate Spoon

Autor: tadzik1990 (---.internetia.net.pl)
Data:   23-03-10 21:17

Na zasiłku w innym kraju unii żyje się lepiej niż wielu na pełnym etacie.

Autor: Don Cretino (---.mayalogic.com)
Data:   23-03-10 21:19

tadzik, a czy TZ miałby pomysł na Łomżę?

Bimbo !

Autor: Malgoska (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   24-03-10 09:42

Czy w naszym mieście powstało przynajmniej tyle miejsc pracy co W Zambrowie w ostatnich 10 latach? Czy nie grozi nam że bedziemy szukac pracy w Zambrowie?

Spis działów  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Spis działów  |  Potrzebujesz logina? Zarejestruj się tutaj 
 Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.
reklama

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org
4lomza.pl Regionalny Portal Copyright © Speed s.c. 2005r - 4too v.1.0